Sonkajärven Pahka

Havaiji – Triathlonistin haave ja painajainen

Havaiji tunnetaan huojuvista palmuistaan, kaulassa pidettävistä kukkaseppeleistään ja mölyävistä amerikkalaisturisteista. Urheiluihmisille tämä USA:n pienin osavaltio on tunnettu kuitenkin erityisesti legendaarisesta Havaijin Ironman-kisasta, alkuperäisestä klassikosta, jonka jokainen triathlonisti haluaa urallaan kokea – ja siinä menestyä.

Historia

Kisa alkaa uimaosuudella.

Vaikka modernin triathlon-kilpailun juuret ovatkin Kaliforniassa, voidaan Havaijia pitää nykyaikaisen triathlonin kotina. Havaijin Teräsmies-kisan kaltainen mittelö käytiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1977, kun paikalliset urheiluseurat halusivat mitellä paremmuudestaan. Sen jälkeen vuonna 1978 käytiin ensimmäinen virallinen Ironman-kilpailu. Matkat olivat samat kuin nykyiselläkin täysmatkalla, eli uintimatkan (3,8 km) lisäksi 180 km pyöräilyä ja maratonjuoksu (42,2 km). Ensimmäisen kisan kilpailijoille jaettu ohjelappunen loppui sanoihin: ”Swim 2.4 miles! Bike 112 miles! Run 26.2 miles! Brag for the rest of your life” Tämä lause summaa hyvin Havaijin kisan aseman triathlon-kilpailujen joukossa. Havaijin Ironmanin voittaja on myös lajin maailmanmestari.

Reitti

Kilpailu suoritetaan Havaijin Big Islandin vaihtelevissa olosuhteissa. Äkillisesti nouseva ja suuntaansa vaihteleva tuuli koettelee kilpailijoita yhdessä paahtavan kuumuuden kanssa. Kisa kuitenkin alkaa kylmästi: Kailua-Konan lahden viileissä vesissä suoritetaan kisan aloittava uintiosuus. Sen jälkeen on vuorossa pyöräilyä laavatasangolla, ja lopuksi vielä juoksua rantamaisemissa. Nopeimmillaan tämä tosimiesten ja -naisten kuntoilureitti on suoritettu vähän päälle 8 tunnissa. Ihan täyttä työpäivää siis kilpailijat joutuvat tekemään.

Suomen sankarit

Pyöräilyosuuden jälkeen juostaan vielä täyspitkä maraton.

Suomen kaikkien aikojen tunnetuin triathlonisti on Pauli Kiuru, joka toi Suomessa lajin koko kansan tietoisuuteen. Hän osallistui Havaijin Ironman-kilpailuun yhdeksän kertaa peräkkäin vuosina 1987-1995. Parhaimmillaan hän ylsi kovassa kisassa toiseksi vuonna 1993 vain lajin legendalle, Mark Allenille häviten. Nykyään Pauli Kiuru vaikuttaa kansanedustajana Suomen eduskunnassa jo toista kautta. Myös Alexander Stubb harrastaa lajia, joten politiikka ja triathlon tuntuvat olevan suosittu yhdistelmä.

Nykyään Suomen tunnetuin triathlonisti on Kirsi Sali. Havaijin rankoissa olosuhteissa hän on onnistunut saavuttamaan viidennen sijan vuosina 2016 ja 2017. Vuonna 2018 hän oli kisassa seitsemäs.

Havaijin kisa nyt ja tulevaisuudessa

Havaijin Ironman on arvostetuin triathlon-kisa maailmassa. Aitoa ja alkuperäistä on vaikea haastaa, ja Havaijin olosuhteet luovat kisalle aivan oman ilmapiirinsä. Vaikka triathlonissa kisataan nykyään myös olympialaisissa, on kisan voitto Havaijilla kuitenkin se jokaisen triathlonistin suurin haave. Olympiavoitto jää helposti toiseksi – eihän olympialaisissa edes kilpailla täysmatkaa.