Sonkajärven Pahka

Jukolan viesti – valoisan yön huumaa

Maailman suurin viestijuoksukilpailu on todellinen kansanjuhla. Joka puolelta Suomea ja jopa maailmaa paikalle saapuu joukkueita erilaisin vakavuusastein varustautuneina: Osalle osallistuminen on seikkailua ja hauskanpitoa, toiset taas saapuvat kirkkaine otsalamppuineen tosissaan taistelemaan tämän arvostetun kisan voitosta.

Historia

Jukolan viestin paikkakunta vaihtuu vuosittain.

Ensimmäinen Jukolan viesti suunnistettiin vuonna 1949 Helsingin lähiseudulla. Sotien köyhdyttämällä Suomella ei pahemmin ollut rahkeita suuren suunnistustapahtuman järjestämiseen, mutta Helsingin Sanomien avustuksella tarvittavat varat saatiin hankittua. Kisojen järjestämisestä vastaava yhdistys Kaukametsäläiset ry perustettiin jo vuonna 1948.

Kisojen teemaksi valittiin Aleksis Kivi, ja vielä tarkemmin hänen pääteoksensa Seitsemän veljestä. Tähän viittaa kisojen nimi Jukolan viesti, sillä kirjassahan metsän siimeksessä toilailevat nimenomaan Jukolan veljekset. Jukolan veljeksiä on seitsemän, joten niin suuri on myös viestijoukkue: Seitsemän joukkueen jäsentä juoksee viestin kukin osuuden kerrallaan.

Reitti

Viesti juostaan eri vuosina eri paikkakunnilla. Reitin pituus on ollut 70-90 kilometriä ja yksittäiset osuudet ovat vaihdelleet 6 ja 17 kilometrin välillä. Paikkakunnat ovat vaihdelleet Helsingistä Pelkosenniemelle, eli melkein koko Suomen pituudelta on Jukoloita järjestetty. Maastot, säätila ja valoisuus ovat täten vaihdelleet runsaasti kisasta toiseen. Reitti onkin joka vuosi huomattavan erilainen, mikä pitää Jukolan viestin tuoreena vuodesta toiseen.

Venlojen viesti

Naiskilpailijoille tarkoitettu Venlojen viesti juostaan ennen Jukolan viestiä. Venlojen viestiä edelsi Venlojen juoksu -yksilökilpailu, joka muutettiin viestiksi vuonna 1978. Naisia osallistuu paljon myös varsinaiseen Jukolan viestiin, ja nais- ja sekajoukkueiden määrä onkin Jukolan viestissä lähivuosina lisääntynyt.

Menestyneimmät maat ja joukkueet

Suomi on ylivoimainen Jukolan viestissä.

Jukolan viesti on pohjoismaista juhlaa. Suomen joukkueilla on voittoja ylivoimaiseti eniten, mutta viime vuosikymmeninä voittoja ovat saaneet runsaasti myös norjalaiset ja ruotsalaiset joukkueet. Minkään muun maalainen joukkue ei ole ikinä vielä voittanutkaan, ja vain harvoin muita maita näkyy 30 parhaan joukkueen listalla. Ainoastaan tsekkoslovakialaiset, sveitsiläiset, tanskalaiset ja liettualaiset joukkueet ovat tähän urotekoon pystyneet. Tämä kertoo Suomen, Ruotsin ja Norjan suunnistuksen kovasta tasosta.

Joukkueista eniten voittoja on Helsingin Suunnistajilla, joilla voittoja on kahdeksan. Viimeisimmästä voitosta on kylläkin heillä kertynyt jo melkein 50 vuotta. Lähivuosina menestyksekkäin joukkue on ollut Koovee, joka ylsi voittoihin vuonna 2016 ja 2018.