Sonkajärven Pahka

Tapaus Therese Johaug

Therese Johaug on yksi nykyajan suurista hiihtonimistä. Hän on voittanut maailmanmestaruuskisoista seitsemän kultaa ja useita muita mitaleita. Norjan kovassa viestijoukkueessa hän on myös voittanut olympiakultaa, joskin henkilökohtainen olympiakulta häneltä vielä puuttuu. Viime vuosina hänen nimensä on kuitenkin yhdistetty ennen kaikkea surullisenkuuluisaan vuoden 2016 dopingkäryyn.

Dopingkäry

Jotain hämärää Johaugin huulirasvakäryssä selkeästi oli.

Johaugin dopingkäryyn liittyy useita jopa outoja tekijöitä. Ensinnäkin Johaugia ei oltu testattu neljään kuukauteen ennen käryä, vaikka huipulla olevia kilpailijoita testataan yleensä harjoituskaudella tiuhaan tahtiin. Lisäksi Therese Johaug ja Norjan hiihtoliitto väittivät käryn tapahtuneen, kun Johaugin palaneita huulia oli hoidettu Trofodermin-voiteella, joka sisältää samaa dopingainetta, jota muun muassa Itä-Saksan huippuhiihtäjät aikanaan käyttivät menestyksekkäästi. Vielä omituisemmaksi asian tekee se, että Johaug ja hänen lääkärinsä väittivät, etteivät tienneet huulivoiteen sisältävän dopingainetta, vaikka asia selkeästi mainitaan aineen pakkauksessa. Lisäksi voiteen ostanut Johaugin lääkäri on toiminut Trofoderminia valmistavan yhtiön lääketieteellisenä johtajana.

Teorioita

Se, että Johaug ja hänen lääkärinsä eivät olisi tienneet huulivoiteen aiheuttavan positiivisen dopingtuloksen on edellä esitettyjen asioiden valossa naurettavaa. Paljon todennäköisempää on, että huulivoidetta joko ei käytetty lainkaan, tai sitä käytettiin peittämään systemaattisempaa dopingin käyttöä – Parempi vaikuttaa tyhmältä kuin määrätietoiselta huijarilta, se myös vähentää dopingpannan pituutta.

Norja on tällä hetkellä hiihdon ykkösmaa.

Pitkä testaamaton jakso viittaa siihen, että Johaugilla on ollut jonkinlainen sopimus Norjan antidopingtoimikunnan kanssa, tai ainakin joku henkilö antidopingtoimikunnassa on estänyt Johaugin testaamista mahdollisimman pitkään. Muuten neljän kuukauden testaamatonta jaksoa on lähes mahdoton selittää.

Todennäköistä siis on, että Johaug on käyttänyt systemaattista dopingia kuntonsa maksimoimiseen, mutta jokin ratas dopingkoneistossa meni epäkuntoon. Vahinkojen minimoimiseksi sitten keksittiin tuollainen typerä huulivoidevirhe.

Lopputulos

Terese Johaug kärsi 18 kuukauden kilpailukiellon ja palasi kilpaladuille 16. marraskuuta 2018 Beitostolenissa Norjassa. Sen jälkeen 25.11. hän palasi maailmancup-kilpailuihin voittamalla ylivoimaisesti Rukalla 10 kilometrin perinteisellä hiihtotavalla sivakoidussa kisassa.

Tästä kaikesta voimme päätellä sen, että Therese Johaug on kovassa kunnossa. Johtuuko se sitten siitä, että hänen dopingmenetelmänsä ovat parantuneet, vai vain siitä, että hän on lahjakas ja kova harjoittelija on sitten toinen asia.