Sonkajärven Pahka

Yleisurheilu Boltin jälkeen

Usain Boltin kaltaisia yleisurheilustaroja ei tule vastaan usein.

Usain Bolt oli pitkään koko yleisurheilukentän suurin tähti, jonka tunsivat myös urheilua seuraamattomat. Hänen tähteytensä ylettyi yli hänen urheilu-uransa. Juorulehdet seurasivat häntä ja kameroiden salamavalot välkkyivät, minne hän ikinä menikin. Tämä lähivuosien ylivoimasesti suurin yleisurheilutähti on nyt lopettanut uransa maailman nopeimpana miehenä. Onko yleisurheilu nyt kokonaan poissa parrasvaloista? Onko yleisurheilu kriisissä? Saako yleisurheilu enää yhtä suurta näkyvyyttä valtamedioissa kuin se sai Boltin kultaisena aikakautena?

Tulevat supertähdet?

Yleisurheilu kaipaa uutta supertähteä. Yleisurheilu suurena lajien massana ei innosta mediaa ja suurta osaa kansasta. Arvokisoja seuraava yleisö kaipaa yksilöitä, suuria persoonia, jotka nousevat muiden yli valovoimallaan. Tällaisen henkilön kuuluu olla lajissaan ylivoimainen ja lisäksi omata kiinnostava persoonallisuus.

Minkä lajien parissa tällainen tähti voi syttyä?

Valitettavasti kaikkien lajien arvostus ei ole samalla viivalla.

Totuus pitää kohdata. Yleisurheilun suurin supertähti ei tule olemaan keihäänheittäjä, vaikka monet suomalaiset niin haluaisivatkin. Kenttälajit yleensäkin ovat maailmanlaajuisesti katsoen marginaalissa, ja eri mittaiset ratajuoksut ovat se juttu, joka nostattaa eniten innostusta maailman suurissa urheilua seuraavissa massoissa. Käytännössä supertähti voi nousta vain jonkin nopean ja sähäkän matkan piiristä. On hankala kuvitella, että Boltin kantainen tähti nousisi pitkänmatkanjuoksijoiden joukosta, vaikka esimerkiksi Mo Farrah on suuri tähti ollutkin. Suuren yleisön keskuudessa häntä ei tunneta kuitenkaan läheskään yhtä hyvin kuin Usain Boltia.

Nykyiset tähdet

Ketkä ovat nykyisen yleisurheilukentän tunnetuimmat tähdet? Moni yleisurheilua harvakseltaan seuraava ei varmasti pysty nimeämään yhtään lajinsa hallitsevaa mestaria. Puolalainen maailmanennätyksiä vähän väliä rikkova moukarinheittäjä Anita Wlodarczyk on liian vaikea lausua, ja hänen lajinsa ei vaan kiinnosta kuin vain pientä osaa urheilua seuraavista.

Wayde van Niekerk on astetta helpompi lausua, ja pikamatkojen juokseminen on mediaseksikästä. Todennäköisesti hän ei tule koskaan voittamaan 100 m kultamitalia mm- tai olympiakisoissa, mutta hän voi jatkaa dominointia astetta pitemmillä matkoilla, 200 ja 400 metrillä. Hän on vasta 25-vuotias, joten nopeita vuosia voi hänellä olla edessä päin vielä useita.

Totuus

Toista Boltia ei tule. Tämä tarkoita, etteikö yleisurheilun parista voisi nousta valovoimaista koko maailmaa kiinnostavaa supertähteä. Jos tähti joskus nousee, tulee se olemaan joku yllättäjä, joku vielä varjoissa harjoitteleva sankari, joka joku päivä lyö maailman ällikällä ja nousee kuuluisuuteen. Hän ei ole uusi Bolt, vaan hän on ensimmäinen omaa nimeään.